Resårer

Renoveringen av clubfåtöljen del 2

Arbetet med clubfåtöljen går sakta men säkert framåt (mest sakta tyvärr). Det visade sig att stoppningen i ryggen gick att återanvända, så jag behövde bara sätta en väv på baksidan för att stärka ryggresårerna lite. Innan jag kunde börja med sitsen behövde resårerna ”rätas upp” lite innan de gick att använda. Det verkar vara en enkel match när man fått in rätta knycken, men jag verkade inte ha någon knyck överhuvudtaget och tvingades kalla in Agneta. Klena nypor…

Resår
Här har sadelgjorden spikats och resårerna sytts fast i gjordarnas krysspunkter. Konerna som sitter på framkanten har spikats fast efter att en bit väv satts ovanpå ramen för att förhindra att det ”skallrar”. Man får komma ihåg att placera resårerna så att knutarna på ovansidan inte hamnar i vägen för garnen som ska binda ihop dem sen.

SadelgjordResårer
Nu för tiden köper vi resårerna färdiga, men om man har gott om tid och ätit sin spenat kan man använda en sån här manick…
Resårmaskin
Nästa steg var att snöra resårerna i ett första s.k. ställvarv, som låser dem i rätt höjd. Som riktlinje brukar man säga att de ska snöras ner till 2/3 av den ursprungliga höjden. Ett mätsnöre spikades tvärsöver sargen för att underlätta mätning.

Nu är det bara resten kvar så att säga…

Mätsnöre Ställvarv