Mästarbrevsutdelningen i Blå Hallen

Igår var det dags för den årliga Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus och Agneta var på plats för att ta emot sitt mästarbrev.

I samband med utdelningen hölls en utställning med gesällarbeten. Tyvärr var det ingen tapetserargesäll med, men en och annan möbelsnickare och ett stort gäng frisörer.
Jag får ofta frågan ”vad det är du tapetserar egentligen”, och när man tänker efter så är det en inte helt obefogad fråga. Lite research i ämnet visar att tapetserarens yrkestitel kommer av ordet tapisseri, som är en vävd tapet (nu för tiden är det dock vanligare med Easy Up…). En av tapetserarens uppgifter var alltså att hänga vävda tapeter på väggarna, men också att arbeta med andra typer av textilier. Idag förknippar man tapetseraren främst med stoppning och klädsel av möbler, medan en del även behärskar jobb som annars utförs av renodlade gardindekoratörer, sadelmakare och bilsadelmakare. För den som vill veta mer så finns det mer att läsa om dessa yrken på www.tapetserarmastare.se.