Om oss

Gesallprov 022, just
Det var mitt stora intresse för antika och gamla möbler som fick mig att utbilda mig till tapetserare. Numera tycker jag att det är lika roligt med moderna möbler och designklassiker. Att få arbeta med ett gediget hantverk, möbler, form och vackra textilier är viktigt för mig.

Utbildning

Efter diverse kurser och praktik hos olika tapetserare sökte jag 2003 till Carl Malmstensskolan, som är landets enda tapetserarutbildning på högskolenivå. Malmstensskolan ligger i Stockholm men hör till Linköpings universitet.
Våren 2006 avlade jag mitt gesällprov och samma år blev jag klar med min kandidatexamen i möbeltapetsering.
Hösten 2012 fick jag mitt mästarbrev.

Om Malmstens

Gesäll- och mästarprov

Jag valde en kanapé från 1880-talet till min gesällmöbel. För mitt gesällprov belönades jag med en liten silvermedalj av Sveriges Hantverksråd.

no images were found

Examensarbete

I mitt examensarbete, ”En gustaviansk soffas resa genom två sekel”, fick jag ta mig an en gustaviansk badkarssoffa som tillhör Löfstad slott. Soffan är snickrad av Johan Erik Höglander, en stolmakare som var verksam i Stockholm i slutet av 1700-talet. Soffans klädsel, ett blodrött sidentyg, var trasigt men i slottets gömmor fanns det kvar ett likadant tyg som soffan nu åter är klädd med.

Länk till examensarbetet

no images were found

Stipendium

Under min studietid tilldelades jag Stig Breströms stipendium på 25 000 kr.
”… Agneta är hängiven sitt hantverk, får genomgående goda vitsord och gör mycket stora uppoffringar för att nå detta. Hon visar ett stort engagemang och är målinriktad inför en kommande yrkesverksamhet i Östergötland.”

Övrigt

Redan under min studietid startade jag mitt företag. Efter utbildningen hyrde jag in mig hos en tapetserarkollega. Hösten 2009 öppnade jag egen verkstad och butik på Djurgårdsgatan.

Vi är medlemmar i Sveriges Tapetserarmästare, branschorganisationen för möbeltapetserare, gardindekoratörer, sadelmakare och bilsadelmakare.