Bamsestolen

Designklassiker

Två möbler som jag drömmer om att få ha i mitt hem är de danska designklassikerna ”Poeten” och ”Bamsestolen”.

Nu har jag ju som sagt ingen av dessa möbler i min ägo, så jag fick låna en bild på Poeten från Bonluxat (http://www.bonluxat.com). (Den döda hunden på golvet bredvid är dock lite för grotesk för min smak…) Den gula stolen fick nyligen en makeover på Nio Liv och är designad av samma formgivare som gjort soffan, Finn Juhl.
Och här är en bild på Hans Wegners Bamsestolen (lånad från http://klassik.dk):

Bamsestolen
Den här ”Spisestolen”, som också är formgiven av Wegner, har precis fått en ny sits och väntar på att ägaren ska komma och hämta den:

Spisestolen


Sitter ni på någon av dessa dyrgripar så är det definitivt värt att kosta på dem en renovering!
Man får räkna med att spara ihop 20-30.000:-om man vill ropa in en Bamsestol på något av auktionshusen, så tillsvidare får jag nog sitta kvar i den här öronlappsfåtöljen från Ikea…
Ikeafåtölj Öronlappsfåtölj från Ikea


Kort om Finn Juhl (1912-1989)

Den danske möbeldesignern och arkitekten Finn Juhl utbildade sig på Kunstakademiets arkitektskole i Köpenhamn och arbetade sedan på Vilhelm Lauritzens arkitektkontor. 1945 öppnade han eget kontor med inriktning på möbelformgivning och inredningsarkitektur.

Vissa av Juhls möbler är fabrikstillverkade, andra är handgjorda. Mest kända är kanske möblerna i teak, men flera olika träslag förekommer. Två berömda modeller är ”Pelikanstolen” och ”Hövdingestolen”.

Om man är i Ordrup kan man besöka Finn Juhls hus, som han ritat och inrett själv, läs mer här.

Kort om Hans Wegner (1914-2907)

Liksom Finn Juhl var Hans Wegner arkitekt och möbelformgivare. Han studerade vid Kunsthåndværkerskolen och var dessutom utbildad möbelsnickare.

Wegner samarbetade med flera andra kända formgivare som Arne Jacobsen och Börge Mogensen.

Några av hans mest kända stolar är Påfågelstolen (1947) och Y-stolen (1950). Många av hans möbler finns att köpa som nyproduktion, tillverkade på licens av Carl Hansen & Son.