Renoveringen av clubfåtöljen del 4

Följetongen om clubfåtöljen fortsätter…

De första bilderna visar vulsten i armstödets framkant. Armstödsvulsten byggdes upp av tagel täckt med linneväv, som syddes av med lintråd och kroknål till en stabil form. Armstödet breddades sedan med en pappskiva. En tunn vadd lades mellan pappen och träet innan pappen spikades fast.
En grundväv lades över pappen och fästes i sargen innan resårerna spikades fast med märlor. Varje resår snörades sedan ner individuellt (till skillnad från sitsens resårer som snörades ner i rätt höjd rad för rad). Ett slitstarkt garn av lin kallat simpelkort användes till snörningen. De två bakersta resårerna snörades lite lägre än de främre för att ge rätt lutning på armstödet.

Precis som på sitsen ramades resårerna in med en metallten. Tenen lindades fast i resårerna med ytterligare några meter simpelkort…
Efter att resårerna fixerats i rätt läge täcktes de med en grundväv, som syddes fast i tenen och resårerna. Några fastredningsstygn syddes på ovansidan av ”resårpaketet” för att hålla fast stoppningen av tagel. Den sista bilden visar stoppningen täckt av en linneväv (entränning), som sytts fast i grundväven på armstödets sidor.


De tidigare inläggen om fåtöljen hittar du här:
Del 1
Del 2
Del 3