Signatur på gamla stolar

iPad dec-13 024, korrGamla stolar kan vara svåra att ursprungsbestämma. Ofta har de blivit ommålade och den ursprungliga stoppningen och tyget finns i stort sett aldrig kvar. Någon gång kan jag få in möbler som är signerade och då är det oftast stolar som är brännmärkta med stolmakarens signatur.

Det roliga med att hitta en signatur är att då får man en bättre uppfattning av stolens härstamningar och ålder. Torsten Sylvén, som var konstsnickare och nestor bland Sveriges möbelexperter, gjorde ett gediget arbete med att kartlägga stolmakaren i Sverige mellan åren 1650-1850. När jag får in en möbel som har signatur tittar jag alltid i Sylvéns fina bok ”Stolens Guldålder” (Prisma 2003).

Under hösten fick jag in två empirestolar för omklädsel. Kunden hade ärvt dem men visste inte så mycket om deras ursprung. De var märkta enligt bilden och med stöd av Sylvéns bok var det Olaus Bengtsson som var stolmakare. Han var verksam i Hassungared i Lindome. Han levde mellan 1766-1845.

Det är roligt att kunna ge ett mervärde till kunden. Den så kallade proveniensen är alltid viktig!